At finde balancen - inden i

Jeg omdanner kosten

Jeg har fundet ud af at det ikke kun er let, ihvertfald muligt, men også sjovt at omdanne retter og fødevarer til noget andet end de oprindeligt er. Det er blevet min store passion at tage mad som mine smagsløg nyder, men min krop ikke gør og omdanne det til super sund mad. Det er en fornøjelse når det lykkedes og emnerne bliver dagligt udvidet. Særligt her da sommervarmen ramte os, så fik jeg lyst til en masse ting, som indeholder alt muligt jeg ikke har lyst til skal i min krop og så er det bare at gå igang med at opfinde nyt.

Omdannelsen af retterne følger omdannelsen af mig…. indtil videre har jeg gennemgået disse trin…

Trin 1 – Fra kødtil pescetar

pig2-1024x538

Først gik det ud på at omdanne almindelig kødfuld kost til vegetarisk kost, dog med fisk. I starten foregik det lidt 1-1 hvor jeg forsøgte at lave de samme retter som før, bare uden rødt kød. Dvs. jeg indtog stadig mælkeprodukter, E120, æg og fisk. Dette var rimelig let, da jeg jo spiste det samme bare uden lige bøffen. I denne periode lærte jeg en masse, men jeg kom også til at spise alt for meget fisk, da jeg ofte erstattede kødet med fisk.

Omdannelsen af retterne her betød ofte bare kød erstattet af fisk.

Trin 2 – Fra pescetar til veganer

2017-04-23-18-30-44

Så tog det fart, det var ikke let at opfinde alle de nye ting og jeg indrømmer gerne jeg har lavet meget uspiselig mad, men hver gang har jeg lært noget i forløbet og jeg gentager ikke den samme fejl to gange. Det tog omkring et halvt år før jeg igen følte jeg kunne lave mad, i det halve år syntes jeg ofte det var op af bakke. Den veganske kost helt uden animalier er ikke nødvendigvis sund og ikke nødvendigvis hvad der kan kaldes en plantebaseret kost. I dette eksperimenterende felt havde jeg brug for at være længe. I denne periode er jeg blevet genfødt som veganer 🙂 Det lyder helligt, men det er det ikke. Uden selv at være herre over det, blev dét at spise dyr og noget fra dyr, frastødende og ulækkert og helt utænkeligt.

Omdannelsen af retterne her var at opdage alle de forskellige former for plantemælk, erstatninger, sammensætninger osv. At bage en kage og erstatte mælken, at lave en sovs, at finde ud af julemad og særligt risalamande.

Trin 3 – Fra veganer til plantebaseret veganer

2018-03-15-19-31-14

Det blev mere og mere attraktivt at omdanne retterne til plantebaseret og skrue helt ned for forbehandlede fødevarer, erstatninger, sukker, olier og salt. Min krop ønskede mere og mere sundhed, jo dybere jeg kom. Ren plantebaserede retter giver glæde, ro i sindet, energi i kroppen og ren velvære…mere af det! Jeg elsker det og vil bare have mere af det. Efter at have læst “Hvordan du undgår at dø” af Michael Greger og derefter studeret “The Daily Dozen” som er en angivelse af hvad vi bør spise hver dag, så er dette blevet en stafet at leve efter. Jeg er vild med The Daily Dozen fordi det ikke fortæller hvad vi IKKE skal spise, men hvad vi SKAL spise. Hvis vi som samfund fokuserede mere på hvad vi skal indtage frem for hvad vi ikke skal indtage, så ville sundheden stige voldsomt hurtigt. Det er godt for dyrevelfærd når nogen bliver veganere, men hvis de kun lever af erstatninger, hvidt brød og pomfrittes, er det ikke godt for sundheden også.

Omdannelsen til sund, plantebaseret kost med fokus på The Daily Dozen er en sjov, givende og kærlig proces. Jeg elsker at lave mad af lækre råvarer og jeg føler jeg forkæler min krop. Jeg får endnu mere lyst til at motionere og tage mig godt af mig selv. Jeg er ikke 100% plantebaseret, men dog 100% vegansk. Dvs. ved særlige lejligheder spiser jeg is, slik, forbehandlede fødevarer osv. Og jeg syntes faktisk det er svært at holde min vægt, jeg har en meget svingende vægt.

Trin 4 – Snacke sundt og knap så kalorieholdigt

kaloriemaerkning

Som værende en del af “nu skal jeg tabe mig” samfundet i årevis, har jeg lært det var nødvendigt at tage valget som på dette billede. Dvs. spis det lækre syndige og indtag mange kalorier og bliv tyk, fed og træt. Eller indtag et stykke grønt. Det er også her der tales om viljestyrke og rygrad, for de fleste vil jo også gerne have denne ekstra nydelse som kagen nu kan være. Men uanset om den er vegansk og plantebaseret, så indeholder den kage bare ofte virkelig mange kalorier, samt usunde tilsætningsstoffer, salt, sukker osv. Derfor er den sidste nøgle her at omdanne de usunde snacks til sunde, knapt så kalorieholdige lækkerier. Jeg vil ikke nøjes med, jeg vil have kage, is, snack og sodavand og jeg vil være slank og sund samtidig.

Omdannelsen går derfor ud på at omdanne usunde snacks til sunde, lavkalorie lækkerier. Og dét er sjovt. Hver gang jeg får lyst til noget lækkert, og det sker tit her i varmen, tænker jeg “hvordan kan jeg gøre det sundt og knapt så kalorieholdigt”. Her kommer der både viden om nye råvarer, samt nye maskiner ind og så bliver det sjovt.

Mit mål er derfor at lave:

Vegansk, plantebaseret, sundt og kalorielet lækkert fyldigt og dækkende mad og snacks.

Vegansk = 100% uden animalier
Plantebaseret = 100% planter, ingen forbehandling og tilsætningsstoffer.
Sundt = Indtag med fokus på The Daily Dozen, ingen raffineret sukker, salt og olier.
Kalorierlet = Lavere kalorieindhold end det oprindelige produkt

Jeg nyder at udforske dette og ønsker mit indtag er sådan 90% af tiden.
I de resterende 10% er der plads til forbehandlede og raffinerede, samt kalorietunge retter til særlige lejligheder.

Maskinerne og udstyret der hjælper mig:

Airfryer
Minihakker
Juicer
Blender + håndblender
Wok
Diverse silikoneforme til vafler, muffins, brød og kager
Popcornmaskine
Ismaskine

Det er simpelthen bare blevet sjovt at nørde med mad

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At finde balancen - inden i