Fermentering, let og lækkert
Jeg bliver jo helt glad for det fermentering og af rigtig gode grunde 🙂
Fordelene ved at fermentere dine grøntsager er:
- Du får naturlige probiotika i din kost
- Det giver god smag til fx salater så dressing bliver unødvendig
- Dine grøntsager bliver langtidsholdbare
- Mindre spild
Jeg er helt nybegynder og har slet ikke fundet ud af alle de lækre ting man kan lave, jeg er kun i eksperiment fasen og har da også kasseret noget.
Indtil videre fermentere jeg kål og rodfugter, med og uden ekstra smag.
Indtil videre har jeg fundet to fremgangsmåder:
Snit din kål fint og hæld den i en skål.
Drys 1-2 spsk god salt over.
Ælt kålen som var den en dej indtil al væden kommer ud og kålen bliver blød.
Eller
Snit, hak eller skær dine grøntsager.
Lav en lage ved at koge 1-2 liter vand med 1-2 spsk god salt.
Hæld lagen over grøntsagerne.
Dernæst er det samme fremgang:
Læg grøntsagerne i et patentglas.
Dæk dem helt med væden, enten deres eget eller den afkølede lage.
Hvis du har lyst kan du ligge ingefær, chili, gurkemeje eller noget andet i bunden for ekstra smag.
Det er vigtigt det er helt dækket, intet grønt må komme op til ilt.
Læg et låg af fx et kålblad og sæt noget i klemme der holder det under vand.
Luk patentglasset og stil det mørkt.
Den første uge, åben det dagligt.
Lad stå i 2-3 uger.
Færdigt!!
Opbevares derefter i køleskab og holder flere uger.
Personligt køber jeg altid for store kålhoveder, da et lille jo koster det samme som et stort. Men et stort kålhoved er meget stort for en singlekvinde og også for stort til hylden i køleskabet, med fermentering har jeg fundet løsningen til både at købe det største og undgå madspild 🙂
Winwin
Ingen kommentarer endnu